Hrvatska dobiva novih 56 tisuća "prijevremenih" umirovljenika

Bez autora
May 13 2010

Sramotno je i nedopustivo da umirovljenik koji sa 65 godina i 16 godina radnog staža ima mirovinu veću od umirovljenika koji je s burze otišao u mirovinu u 63. godini sa 30 godina staža. U ovome se ogleda sav apsurd penalizacije prijevremenog umirovljenja. U 2010. Hrvatska će dobiti novih 56 tisuća umirovljenika u prijevremenoj mirovini, ali ne zato što oni tako žele već zato što one koji dobiju otkaz, a imaju uvjete za prijevremeno umirovljenje, u Zavodu za zapošljavanje potiču na umirovljenje. Ne razmišljaju pritom da se prijevremeno umirovljenje u Hrvatskoj kažnjava. Čak 84 posto tzv. novih umirovljenika prima mirovinu manju od 3000 kuna. Ponovila je kako je od 1990. godine mirovinski sustav mijenjan deset puta te da nas očekuje i 11. promjena što govori o brzopletosti i nepromišljenosti, kao i o podilaženju interesima najvjerojatnije financijskih lobija. Zaključno iz HSU poručuju kako je mirovinska reforma netransparentna, socijalno neosjetljiva i nepravedna, a predložena daljnja penalizacija zbog odlaska u prijevremenu mirovinu neprihvatljiva.

Hrvatska dobiva novih 56 tisuća Sramotno je i nedopustivo da umirovljenik koji sa 65 godina i 16 godina radnog staža ima mirovinu veću od umirovljenika koji je s burze otišao u mirovinu u 63. godini sa 30 godina staža.

U ovome se ogleda sav apsurd penalizacije prijevremenog umirovljenja, kazala je Jagoda Milidrag-Šmid na HSU-ovoj konferenciji za novinare.

U 2010., istaknula je, Hrvatska će dobiti novih 56 tisuća umirovljenika u prijevremenoj mirovini, ali ne zato što oni tako žele već zato što one koji dobiju otkaz, a imaju uvjete za prijevremeno umirovljenje, u Zavodu za zapošljavanje potiču na umirovljenje. Ne razmišljaju pritom da se prijevremeno umirovljenje u Hrvatskoj kažnjava.

Milidrag-Šmid istaknula je kako čak 84 posto tzv. novih umirovljenika prima mirovinu manju od 3000 kuna. Ponovila je kako je od 1990. godine mirovinski sustav mijenjan deset puta te da nas očekuje i 11. promjena što, smatra Milidrag-Šmid, govori o brzopletosti i nepromišljenosti, kao i o podilaženju interesima najvjerojatnije financijskih lobija.

Zaključno iz HSU poručuju kako je mirovinska reforma netransparentna, socijalno neosjetljiva i nepravedna, a predložena daljnja penalizacija zbog odlaska u prijevremenu mirovinu neprihvatljiva.

Kada je riječ o produljenju radnog staža za osam mjeseci za žene od početka iduće godine, odnosno izjednačavanju godina života za umirovljenje za muškarce i žene, iz HSU poručuju kako nije najbitnija starosna dob, nego je bitan i radni staž te iznos uplata u mirovinski fond.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik